Vachtverzorging

De Engelse Cocker Spaniel heeft een mooie zijdezachte beharing met bevedering aan borst, buik, oren, pootjes en staart. Het is echter wel een vacht die best veel verzorging behoeft....dat is iets wat jammer genoeg nog wel eens onderschat wordt. Een mooi onderhouden en goed getrimde cocker is een lust voor het oog, maar ook het voorkomen van allerlei problemen aan vacht en huid. Een vervilte cocker zal problemen krijgen in zijn beweging, een cocker met veel te veel haar aan de binnenkant van de oren kan leiden tot broeien en uiteindelijk tot chronische oorontstekingen...

Een cocker dient dus zeker zo'n 3 x in de week grondig geborsteld worden en bij nat weer of een nat pak nog wel vaker.... Een goede borstel is dan ook zeker aan te raden, bv de groene Les Poochs. Deze heeft toch langere pennetjes dan bv de normale slickers, en komt u dichter tot op de huid. Ook dienen dus regelmatig de oren, het bekje en de voetjes bijgeknipt cq geschoren te worden...en let op, in principe zijn dit de ťnige delen die geknipt dan wel geschoren dienen te worden. Het hoofd, de rug, de flanken, de dijen en de voorpootjes behoren volledig met de hand geplukt te worden. De meeste gewone trimsalons grijpen nogal snel naar de tondeuse dus u kunt beter uw cocker bij een rasspecialist brengen voor een trimbeurt, zo ongeveer 1x in het kwartaal. Als de vacht niet geplukt word, dan kan de struktuur dramatisch veranderen en niet ten goede. De vacht word dikker en gaat steeds meer krullen. Alleen met de hand word het dode haar in zijn geheel verwijdert.

Van groot belang is ook dat u de pup meteen laat wennen aan de borstelbeurt, door hem elke dag even kort met bv een zachte babyborstel op tafel te borstelen...en hem ook gelijk laat wennen aan bv de tondeuse, fohn en schaar. Als dit op een speelse manier gebeurt en u altijd winnend afsluit, maw niet de pup laat bepalen wanneer het genoeg is...kunt u en ook de trimmer later hier veel profijt van hebben. Ook zal ik ze al in het nest regelmatig aan de nodige verzorging laten wennen. Afijn, jong geleerd is hierbij echt oud gedaan!

copyright © Bibi Bermon